Allergie en homeopathie
Wat is allergie?
Allergie is een veel voorkomend verschijnsel dat bij kinderen maar ook bij volwassenen kan voorkomen. Wanneer bij kinderen op jonge leeftijd eczeem in combinatie met luchtweginfecties en/of astmatische bronchitis voorkomt is er mogelijk sprake van een atopische constitutie, een aanleg tot het ontwikkelen van allergische klachten. Op latere leeftijd ontstaat dan vaak hooikoorts of astma. Ook andere allergieën zijn mogelijk zoals bijvoorbeeld een voedselallergie of een contactallergie.
De rol van allergenen
Allergische klachten ontstaan door een overmatige reactie van het immuunsysteem op een lichaamsvreemde stof (allergeen). Bekende voorbeelden van allergenen zijn boom- of graspollen, maar er zijn meer stoffen die een allergische reactie kunnen oproepen, zoals huisstofmijt of huidschilfers van bepaalde dieren. In reactie op het in aanraking komen met het allergeen komt het immuunsysteem in actie en ontstaan er klachten als frequent niezen, een loopneus, tranende ogen, benauwdheid, zwelling van slijmvliezen, jeuk of huiduitslag.
Diagnose bij allergie
Een veel toegepaste manier van diagnosticeren is de huidpriktest of krasjestest die door een huisarts of in het ziekenhuis kan worden uitgevoerd. Hierbij worden diverse allergeenhoudende vloeistoffen op de huid aangebracht waarna er krasjes in de huid worden gemaakt om aan te tonen op welke stof een allergische reactie volgt. De diagnose kan ook aan de hand van bloedanalyse worden gesteld.
Behandeling bij allergie
Reguliere behandeling van allergieën bestaat veelal uit symptoombestrijding in de vorm van antihistaminica (remt de werking van histamine) of lokale ontstekingsremmers als corticosteroïden, dit is een chemische variant van het lichaamseigen bijnierschorshormoon. Nadeel van deze benadering is dat de klachten in de meeste gevallen na het stoppen met de medicatie (of soms al eerder) onverminderd terugkeren.
De natuurlijke benadering
Wie bij een allergie kiest voor een natuurlijke behandelvorm zoals homeopathie hoeft geen chemische medicatie te slikken of te smeren met de daarbij behorende risico’s op nadelige bijwerkingen. Zo is een veel voorkomende bijwerking van smeren met hormoonzalf het dunner en zwakker worden (atrofie) van de huid, ook is er dan sprake van een grotere kans op het oplopen van een huidinfectie. Wanneer eczeem wordt onderdrukt met hormoonzalf reageert het lichaam in veel gevallen met het ontwikkelen van astma.
Homeopathie bij allergie
Bij allergie kan de gezondheid ondersteund worden met behulp van een homeopathisch middel dat past bij de totale gesteldheid van de mens, we noemen dit ook wel een constitutionele benadering. Een andere mogelijkheid is het voorschrijven van een homeopathisch middel dat is gemaakt van de gepotentiëerde vorm van het allergeen, gesteld dat dit bekend is. Dit wil zeggen dat de stof die de allergische reactie oproept volgens een vaststaand procedé wordt verdund en geschud en vervolgens als homeopathisch middel bereid. Het middel kan ook voorgeschreven worden in een reeks met oplopende potentiëring (30K, 200K, MK, 10MK). Wanneer dit nodig is dan kan deze reeks na een paar weken nog eens herhaald kan worden.
Meer info? Klik op praktijkinformatie en maak een afspraak!