Slapeloosheid en homeopathie
Slaapklachten komen veel voor
Uit onderzoek is gebleken dat 40 procent van de Nederlanders slaapklachten heeft waarvan 25 procent een slaapstoornis. Slapeloosheid komt hierbij het meest voor, daarnaast ook ademhalingsproblemen als snurken of apneu (het meerdere malen per nacht gedurende langer dan 10 seconden stokken van de ademhaling) en nachtmerries. De gevolgen van slaapproblemen kunnen ingrijpend zijn omdat een goede nachtrust noodzakelijk is om te kunnen functioneren. Nederlanders slapen gemiddeld ruim 7 uur per etmaal ofschoon het per individu verschilt hoeveel uren slaap er nodig zijn. De eerste fase van de slaap wordt ook wel de kernslaap genoemd en vormt het meest essentiële gedeelte van de nachtrust.
Geen duidelijke oorzaak
De medische term voor slapeloosheid is insomnie. Mensen die hieraan lijden hebben moeite met inslapen, ze slapen vaak ook niet goed door en rusten hierdoor niet goed uit. Veel van deze mensen liggen te draaien en te piekeren. Ofschoon er vaak geen duidelijke oorzaak lijkt te zijn is het toch raadzaam om na te gaan of er omstandigheden zijn die de slapeloosheid in stand houden. Factoren waarvan bekend is dat ze een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van de slaap zijn alcoholconsumptie en het onvoldoende kunnen loslaten van stress. Slapeloosheid kan ook z'n oorsprong hebben in aangeleerde gewoonten of gedachten die het slaapprobleem onbewust in stand houden. Psychische problemen zoals depressie kunnen een rol spelen bij het ontstaan van slapeloosheid. Gevolgen van een chronisch slaaptekort zijn onder meer vermoeidheid, verminderd concentratievermogen en sneller dan normaal geïrriteerd zijn.
Ontspannings- en ademhalingsoefeningen
Mensen die met slaapklachten naar hun huisarts gaan krijgen vaak medicatie in de vorm van slaapmiddelen zoals benzodiazepines. Deze middelen zijn behoorlijk verslavend en men heeft er steeds meer van nodig om het beoogde effect te bereiken. Het is dus aan te raden om deze middelen hooguit incidenteel te slikken. Verder is het belangrijk om mogelijke lichamelijke oorzaken voor het slaapprobleem zoals bijvoorbeeld apneu uit te sluiten. Bijslapen overdag werkt slapeloosheid ’s nachts in de hand en is dus geen effectieve manier om het probleem op te lossen. Wat wel kan helpen is het doen van ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen of yoga.
Homeopathie bij slaapproblemen
Vanuit de homeopathie wordt een slaapprobleem beschouwd als een onderdeel van de totaliteit van de hele mens. Het slaapprobleem staat meestal niet op zich en kan beschouwd worden als een signaal waarmee het lichaam aangeeft dat er sprake is van disbalans. Met behulp van een homeopathisch middel kan het natuurlijke evenwicht worden hersteld. Afhankelijk van de exacte gewaarwording van de patiënt en de context waarin de slapeloosheid optreedt kiest de homeopaat het voor deze situatie passende homeopathische middel. Voor meer informatie en wetenschappelijke onderbouwing van homeopathie bij slapeloosheid klik hier.
Interesse?
Maak een afspraak bij
Peter Goosensen
Klassiek Homeopaat
Registratie NVKH, RBCZ, erkend door zorgverzekeraars
Praktijk in Alkmaar, online consulten mogelijk
Bel naar 06-21606430
Mail naar homeopaatalkmaar@gmail.com
Meer info op https://www.homeopaatalkmaar.com/.
Klassiek homeopaat Peter Goosensen biedt homeopathische zorg voor inwoners van:
Alkmaar, Alkmaar-Noord, Sint Pancras, Langedijk, Noord-Scharwoude, Zuid-Scharwoude, Heerhugowaard, Heiloo, Limmen, Uitgeest, Castricum, Heemskerk, Egmond, Egmond aan den Hoef, Egmond aan Zee, Egmond Binnen, Bergen, Bergen aan Zee, Warmenhuizen, Tuitjenhorn, Warmenhuizen, Schoorl, Groet, Julianadorp, Anna Paulowna, Breezand, Den Oever, Den Helder, Medemblik, Waarland, 't Veld, 't Zand, Enkhuizen, Hoorn, Zwaag, Obdam, Opmeer, Hoogwoud, Schermerhorn, De Rijp, Purmerend, Haarlem, Krommenie, Assendelft, Zaandam, Zaandijk IJmuiden, Velsen e.v.