Verkoudheid en Homeopathie

Wat is verkoudheid?

Verkoudheid is een ontsteking van de slijmvliezen in neus, bijholten en keel. Meestal gaat verkoudheid gepaard met gesnotter, niezen, hoesten en soms ook keelpijn.

Hoe ontstaat verkoudheid?

Bij verkoudheid word je besmet met een virus. Er zijn veel virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken. Diverse verkoudheidsvirussen kunnen elkaar bovendien opvolgen bij dezelfde persoon. Uiteindelijk bepaalt je weerstand of en in welke mate je verkouden zult worden.

Hoe verspreidt een verkoudheidsvirus zich?

Dit gebeurt via vochtdruppeltjes in uitgeademde lucht die vervolgens weer door anderen wordt ingeademd, bijvoorbeeld als mensen dicht op elkaar zitten in een slecht geventileerde ruimte. Het virus kan ook via de handen worden overgedragen. Iemand die verkouden is doet zijn hand voor zijn mond om te niezen en geeft even later iemand een hand of raakt een deurklink aan die vervolgens door iemand anders wordt aangeraakt.

Waardoor ontstaan de klachten bij een verkoudheid?

De neus- en keelholte zijn bedekt met slijmvliezen die normaal gesproken een beetje vochtig zijn. Als dit slijmvlies geïrriteerd of ontstoken raakt dan zwelt het op en gaat het meer slijm produceren waardoor de neus verstopt raakt en het snot uit de neus loopt. Door het geïrriteerde slijmvlies ontstaat in de neus een niesprikkel en soms in de luchtpijp een hoestprikkel. Als het keelslijmvlies ook ontstoken raakt dan kan keelpijn een gevolg zijn. Doen de stembanden ook mee dan zal er heesheid zijn.

Oorpijn bij neusverkoudheid?

Via de buis van Eustachius staat de neusholte in verbinding met het middenoor. Als het ontstekingsgebied zich via de buis van Eustachius uitbreidt naar het middenoor kan er oorpijn ontstaan. Ontsteking gaat gepaard met zwelling, hierdoor kan de buis van Eustachius dicht gaan zitten met als gevolg ‘dichtklappende’ of ‘klikkende’ oren. Soms is er ook een dof of verstopt gevoel in het oor, een gevoel van druk in het oor, gehoorvermindering of oorsuizen.

Wat kun je zelf doen bij verkoudheid?

Als je verkouden bent dan kun je proberen te voorkomen dat je andere mensen besmet door een zakdoek te gebruiken bij niezen of hoesten en door de handen regelmatig te wassen. Bij een verstopte neus kan gedruppeld worden met zout water. Stomen is ook een mogelijkheid. Hard snuiten van de neus is af te raden omdat het slijm dan naar de bijholten verplaatst wordt.

Verkoudheid voorkomen

  • Omdat een verkoudheidsvirus zich verplaatst door de lucht en via aanraking is het verstandig om voorwerpen die door meerdere mensen worden aangeraakt regelmatig schoon te maken, denk aan deurklinken, lichtschakelaars, afstandsbedieningen etc.

  • Door ook in de winter af en toe een raam open te doen voorkom je dat virusdeeltjes in de lucht blijven zweven.

  • Regelmatig handen wassen

  • Probeer te voorkomen dat je in contact komt met speeksel of uitgeademde lucht van iemand die verkouden is. Drink bijvoorbeeld niet uit hetzelfde glas en ga niet dicht in de buurt staan van iemand die verkouden is.

Een goede weerstand

Met een goede weerstand zul je bij besmetting met een verkoudheidsvirus minder snel klachten ontwikkelen. Een gezonde leefstijl met een goede nachtrust, voldoende lichaamsbeweging en gezonde voeding draagt bij aan een goede weerstand. Door regelmatig te bewegen komt je stofwisseling op gang, daarnaast heeft voldoende beweging overdag een gunstig effect op de kwaliteit van je slaap. Voldoende nachtrust en lichaamsbeweging helpen bovendien bij het ontladen van opgebouwde stress.

Voeding in de vorm van voldoende groene groenten, vette vis en fruit dragen bij aan een betere weerstand. Voeding is sowieso een effectieve manier om de gezondheid positief te beïnvloeden. Soms is het verstandig om voedingssupplementen te nemen om eventuele tekorten in het lichaam aan te vullen.

Wat is homeopathie?

Homeopathie is een eeuwenoude geneeswijze die gericht is op het stimuleren van de lichaamseigen vitaliteit. Hierbij wordt gebruik gemaakt van homeopathische middelen die bereid zijn uit natuurlijke grondstoffen zoals planten of mineralen. Een professioneel homeopaat heeft de keuze uit meer dan 5000 middelen in diverse potentiëringen.

Homeopathie is maatwerk

Echte homeopathie is maatwerk: een gecertificeerd homeopaat schrijft middelen voor op de individuele symptomen van cliënten. Er bestaat dus niet één homeopathisch middel dat wordt ingezet bij verkoudheid. Wel is er een groep middelen die verkoudheid in het beeld hebben en waaruit kan worden gedifferentieerd op basis van de individuele symptomen.

Lichaam en geest zijn één

Homeopathie is holistisch: bij een voorschrift  neemt een homeopaat de individuele lichamelijke en geestelijke symptomen als leidraad. Het spreekt voor zich dat met deze benadering de mate van succes vele malen groter is in vergelijking met de meer algemene homeopathische middelen die je zelf kunt kopen bij de drogist of de apotheek.

Homeopathie om je gezondheid op peil te houden

Als je kiest voor homeopathie als natuurlijke geneeswijze zul je met enige regelmaat een homeopaat bezoeken die je gezondheidstoestand uitgebreid met je doorneemt. Op basis hiervan kunnen de passende middelen worden voorgeschreven. Doel is het natuurlijke evenwicht te bewaren, verstevigen en zonodig te herstellen. Dit gebeurt op een veilige en natuurlijke manier zonder schadelijke bijwerkingen.

Homeopathie en regulier

Als homeopaat ben ik erg voor samenwerking met reguliere behandelaars. Door het beste van twee werelden te combineren staat jouw gezondheid hoe dan ook centraal. Tijdens de homeopathische behandeling blijf je gewoon in contact met je huisarts; stoppen of afbouwen van reguliere medicatie gebeurt uitsluitend in overleg met je arts of medisch specialist.

Wie geïnteresseerd is in homeopathie als aanvullende ondersteuning kan contact opnemen.

  • Peter Goosensen, klassiek homeopaat

  • Registratie NVKH, RBCZ, erkend door zorgverzekeraars

  • Praktijk in Alkmaar, online consulten zijn mogelijk

  • Openingstijden: ma t/m vrij 9:00 - 17:00 uur

  • Prima bereikbaarheid, korte wachtlijst

Voor consultafspraken en/of specifieke informatie is het telefonisch spreekuur:

ma t/m vrij 12:30 - 13:00 uur

Tel. 06-21606430

Email: homeopaatalkmaar@gmail.com

Consulten kunnen ‘live’ in de praktijk in Alkmaar plaatsvinden of online via een veilige en speciaal voor de zorg ontwikkelde internetverbinding. Een online consult op afstand is dus een mogelijkheid voor wie niet in de directe omgeving van de praktijk woont.

Klassiek homeopaat Peter Goosensen houdt spreekuur in Alkmaar. Zijn praktijk biedt uitstekende homeopathische zorg voor inwoners uit: Alkmaar, Sint Pancras, Langedijk, Heerhugowaard, Koedijk, Noord- en Zuid Scharwoude, Oudkarspel, Waarland, Heiloo, Limmen. Castricum, Uitgeest, Heemskerk, IJmuiden, Velsen, Egmond, Bergen, Schoorl, Hargen, Camperduin,Warmenhuizen, Tuitjenhorn, Schagen, Den Helder, Medemblik, Enkhuizen, Hoorn, West-Friesland, Obdam, Opmeer, Zeevang, Zaanstad, Assendelft, Krommenie, Haarlem.