Homeopathie bij depressiviteit

Door Peter Goosensen, homeopaat en gezondheidscoach

Wat is een depressie?

Eén op de vier vrouwen en één op de vijf mannen krijgt gedurende het leven te maken met een vorm van depressiviteit. Bij een depressie kunnen de volgende symptomen optreden:

·       Sombere stemming gedurende het grootste deel van de dag

·       Daling van belangstelling of plezier in activiteiten

·       Veranderende eetlust en duidelijke gewichtstoename of gewichtsverlies

·       Veranderd of verstoord slaappatroon: slapeloosheid of overmatig slapen

·       Rusteloosheid of zich beduidend langzamer bewegen dan normaal

·       Vrijwel alle dagen vermoeid

·       Gevoelens van waardeloosheid of buitensporige schuldgevoelens

·       Verminderde concentratie, besluiteloosheid

·       Terugkerende suïcidale gedachten

Bij het aanwezig zijn van 5 of meer van de bovenstaande symptomen wordt gesproken van een depressie. Bovendien is de hoeveelheid van deze symptomen in een specifieke situatie een maat voor de ernst van de depressie. Wanneer één of meer van bovengenoemde klachten optreedt zonder dat er sprake is van depressie wordt gesproken van depressieve klachten.

Ontstaan van een depressie

Er zijn meerdere omstandigheden die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van een depressie. Een gebeurtenis in het leven zoals het verlies van een dierbare, het stuklopen van een relatie, verlies van werk, etc. kan aanleiding zijn tot een depressie. Een depressie die ontstaat na een bevalling wordt een postpartum depressie genoemd. Het jaargetijde kan een rol spelen, denk aan een winterdepressie. Ook lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld een chronische ziekte kunnen een depressie tot gevolg hebben. Depressie kan optreden bij reeds bestaande klachten, bijvoorbeeld bij een bipolaire stoornis. Erfelijkheid kan een rol spelen, in sommige families komt depressie vaker voor. Alles bij elkaar voldoende reden om bij depressieve klachten de individuele situatie nauwkeurig in kaart te brengen.

Behandeling bij depressie

Depressie is een serieuze aandoening waarbij je in samenspraak met je huisarts kunt bekijken wat in jouw situatie het beste gedaan kan worden. Cognitieve gedragstherapie is een veel toegepaste vorm van psychotherapie bij depressie. Hierbij wordt een focus gelegd op interpretaties en denkpatronen en het bewust worden van negatieve gedachten. Bij ernstige klachten is het voorschrijven van een anti depressivum zoals Prozac of Seroxat een mogelijkheid. Bij een winterdepressie kan gedacht worden aan lichttherapie.

Wat kun je zelf doen bij somberheid of depressieve klachten?

Belangrijk is het aanbrengen van structuur in je dagelijkse bezigheden: op tijd opstaan, rustige beweging in de buitenlucht (wandelen, fietsen), gezond eten op vaste tijden en op tijd naar bed gaan voor voldoende nachtrust. Probeer ondanks de somberheid actief te blijven en het contact met andere mensen te onderhouden. Wanneer je uitlegt wat er met je aan de hand is zullen de meeste mensen begrip hebben voor je situatie. Afleiding, cursussen, een luisterend oor vinden, in beweging blijven, alle kleine beetjes kunnen helpen om niet nog dieper weg te zakken. Als er praktische problemen zijn, zoals bijvoorbeeld werkeloosheid of geldzorgen, zoek dan hulp bij het oplossen ervan. Te weten er niet alleen voor te staan maakt al een groot verschil.

Hoe lang kan een depressie duren?

Een depressie kan maanden duren, iets meer dan de helft van de mensen met een depressie is binnen een half jaar hersteld. Wie gevoelig is voor depressie loopt het risico dat de depressie terugkeert. Dit gebeurt bij ongeveer de helft van de mensen die een depressie hebben gehad. Belangrijk is dus het herkennen van signalen en het werken aan een levenshouding die de kans op terugkeer kleiner maakt.

Homeopathie als aanvullende therapie bij depressie

Homeopathie is een natuurlijke holistische therapie. Een professioneel homeopaat brengt de individuele situatie in kaart en schrijft een middel voor dat past op het geheel aan lichamelijke en geestelijke symptomen. In een uitgebreid gesprek wordt op een rijtje gezet hoe en wanneer de klachten zijn ontstaan en op welke manier het wordt ervaren. Er wordt gekeken of er naast de somberheid nog meer symptomen zijn zoals vermoeidheid of andere lichamelijke klachten. Zo wordt duidelijk op welke manier iemand precies uit balans is geraakt en welke homeopathische middelen kunnen helpen om via de geleidelijke weg de balans weer te herstellen. Homeopathische middelen onderdrukken geen klachten maar geven een subtiele prikkel die ervoor zorgt dat lichaam en geest het zelf weer aankunnen.

Homeopathie als aanvullende therapie bij depressie is ook mogelijk wanneer er al reguliere medicatie in de vorm ven een anti depressivum wordt gebruikt. De homeopathische behandeling wordt gestart naast het anti depressivum. Indien mogelijk wordt op termijn de reguliere medicatie afgebouwd, dit uiteraard na overleg met de behandelend arts.

Voedingsadviezen en orthomoleculaire ondersteuning bij depressie

Ook bij geestelijke gezondheid speelt voeding een rol omdat de gesteldheid van de darmflora direct invloed heeft op het functioneren van de hersenen via de nervus vagus, de tiende hersenzenuw. De nervus vagus speelt een rol bij processen in het lichaam die leiden tot rust, opbouw en herstel. Het ligt voor de hand dat via de weg van voeding  winst mogelijk is bij depressiviteit.

Eventuele tekorten in het lichaam kunnen op verantwoorde wijze worden aangevuld met orthomoleculaire ondersteuning in de vorm van vitaminen, mineralen of andere nutriënten. De invloed van voeding en supplementen op het geestelijk welzijn wordt overigens ook in de reguliere medische wereld steeds meer onderkend.

Begrippen: homeopathie, depressie, depressiviteit, somberheid, slapeloosheid, initiatiefverlies, reactieve depressie, slaapstoornis, post partum depressie, postnatale depressie.

Lees ook artikelen over:

Klassiek homeopaat Peter Goosensen houdt spreekuur in Alkmaar. Zijn praktijk biedt uitstekende homeopathische zorg voor inwoners uit: Alkmaar, Sint Pancras, Langedijk, Heerhugowaard, Koedijk, Noord- en Zuid Scharwoude, Oudkarspel, Waarland, Heiloo, Limmen. Castricum, Uitgeest, Heemskerk, IJmuiden, Velsen, Egmond, Bergen, Schoorl, Hargen, Camperduin,Warmenhuizen, Tuitjenhorn, Schagen, Den Helder, Medemblik, Enkhuizen, Hoorn, West-Friesland, Obdam, Opmeer, Zeevang, Zaanstad, Assendelft, Krommenie, Purmerend, Haarlem.